Среда, 24.04.2024
Рефераты на отлично
Меню сайта
Категории рефератов
Аудит
Банковское дело
БЖД
Биология
Бухгалтерский учет
Военная кафедра
География
Государственное управление
Иностранные языки
История
Информатика
Культура
Литература
Логика
Маркетинг
Музыка
Педагогика
Политология
Право
Психология
Религия
Социология
Философия
Финансы
Экология
Экономика
Наш опрос
На какую тематику рефератов нужно побольше
Всего ответов: 603

Главная » Статьи » Психология

Відчуття - психічний пізнавальний процес
Відчуття - психічний пізнавальний процес, що полягає у відображенні окремих властивостей предметів і явищ оточуючого світу, а також станів внутрішніх органів при безпосередньому впливові подразників на органи чуттів. Відчуття мають рефлекторний характер, відчуття – не пасивний процес, побудований за схемою : подразнення органів чуттів, проходження збудження нервовими шляхами, виникнення відчуттів в корі головного мозку. Фізіологічною основою відчуттів є проходження нервового імпульсу через ланки рефлекторного кільця : рецептор ( орган, що сприймає ) – доцентрові нервові шляхи ( аферентні ) – відповідна ділянка кори головного мозку – відцентрові нервові шляхи ( еферентні ) – ефектор. Ефектор і рецептор- це один і той же орган, що виконує різні функції. Частина рефлекторного кільця без відцентрових ділянок – це аналізатор. Адекватне відчуття забезпечується комплексом аферентних і еферентних нервових імпульсів. Зорові відчуття ( око ), слухові відчуття , нюхові, смакові, шкіряні, статичні,( положення нашого тіла в просторі), кінестезичні,(положення і рух окремих частин тіла ), органічні.( відповідають за внутрішній стан). Класифікація відчуттів : 1. За місцем розташування рецепторів : а) екстероцептивні ( органи чуттів на поверхні тіла, сприймаю подразники із зовнішнього світу ); серед них контактні ( які виникають при прямому контакті рецептора з подразником - дотикові, смакові ), дистантні (подразник на відстані від рецептора – зорові, нюхові, слухові ) ; б) інтероцептивні ( рецептори у внутрішніх органах відображають їх стан ); в) пропріоцептивні ( рецептор у м’язах і суглобах приймають інформацію про рухи і розташування тіла ); г) зовнішньо-внутрішні ( температурні, больові, смакові, вібраційні ). 2. За органами чуттів: зорові, слухові, нюхові, смакові, дотикові. Дотикові : тактильні, температурні. Виділяють проміжні між тактильними ( тиску ) і слуховими – вібраційні ( упізнати музику рукою на гучномовці ). Загальні для всіх аналізаторів – больові. Властивості відчуттів : 1. Модальність –якість відчуття, що відрізняє його від інших ( колір сприймається оком, звук – вухом). 2. Інтенсивність – кількісна характеристика, що визначається і силою подразника і станом аналізатора. 3. Тривалість – часова характеристика, що залежить від тривалості дії подразника та його інтенсивності. Час від моменту впливу на рецептор до виникнення відчуття – латентний період. Час від моменту припинення дії подразника до зникнення відчуттів – період післядії. 4. Просторова локалізація – визначення розміщення у просторі. Органи відчуттів характеризуються чутливістю, тобто відображають предмет з більшою або з меншою точністю. Чутливість визначається силою мінімального подразника, який викликає відчуття. Подразники меншої сили – підпорогові, більшої – надпорогові. Для кожного органу відчуттів є свій поріг чутливості. . 5. Поріг чутливості (абсолютний) – мінімальна величина подразника, що викликає ледь помітне відчуття – нижній поріг, максимальна величина подразника, яка ще викликає відчуття – верхній поріг. 6. Поріг розрізнення ( відносини ) – найменша розбіжність між подразниками, коли вони ще відчуваються як різні.
Категория: Психология | Добавил: Admin (09.03.2008)
Просмотров: 2704 | Комментарии: 2 | Рейтинг: 3.5/2 |

IXI - приятная реклама

IXI - приятная реклама

IXI - приятная реклама

IXI - приятная реклама
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа
Поиск
Друзья сайта

Статистика



Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляется системой uCoz